ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ

Μην σας ξεγελάει ο καιρός, ο χειμώνας είναι κοντά και πρέπει να μας βρει έτοιμους.

Το αυτοκίνητο μας πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν για να μπορέσει να συνεχίσει να μας μεταφέρει με ασφάλεια σε ότι προορισμό του ζητήσουμε.

Δείτε παρακάτω δέκα απλά βήματα για να μην βρεθείτε απροετοίμαστοι.

  1. Ελαστικά: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε ταξίδι είναι η σωστή κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου. Πρέπει να αλλάζουμε τα λάστιχα κάθε 4 ή 5 χρόνια ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα! Εννοείται πως εάν έχουμε διανύσει πάνω από 30 ή 40.000 χιλιόμετρα επιβάλλεται – ανεξαρτήτως ηλικίας – να αλλάξουμε ελαστικά.
  2. Μπαταρία: Βασικός είναι ο έλεγχος της μπαταρίας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα το πρωί που θα θελήσετε να βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο. Αν αμφιβάλλετε για την μπαταρία αλλάξτε την γιατί είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ακινητοποίησης του αυτοκινήτου.
  3. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Ελέγχουμε για το αν έχουμε αντιψυκτικό/αντιθερμικό για την προφύλαξη του κινητήρα στις χαμηλές θερμοκρασίες και κάνουμε πλήρη έλεγχο του συστήματος (ιμάντες, σφικτήρες, κ.α.).
  4. Υαλοκαθαριστήρες: Τους ελέγχουμε για να δούμε αν καθαρίζουν καλά. Αν όχι αλλάζουμε τα λάστιχά τους ή και ολόκληρους. Ελέγχουμε επίσης αν στο δοχείο πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.
  5. Αλυσίδες χιονιού: Τις έχουμε πάντα μαζί μας σε κάθε χειμερινή απόδραση γιατί δεν ξέρουμε τι καιρό θα βρούμε στη διαδρομή μας.
  6. Εργαλεία: Καλό είναι να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε μία ώρα ανάγκης όπως φακό, τρίγωνο, γιλέκο, σχοινί ρυμούλκησης, ένα ζεύγος γάντια κ.α.
  7. Καλώδια εκκίνησης ανάγκης: Ένα πολύ συχνό φαινόμενο το χειμώνα είναι να αποφορτίζεται η μπαταρία, ειδικά όταν είναι «αδύναμη» και επικρατεί πολύ κρύο. Για παν ενδεχόμενο ένα σετ καλωδίων εκκίνησης ανάγκης πρέπει να βρίσκεται στο πορτ μπαγκάζ.
  8. Air condition:Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα για να ξεθαμπώνουν γρήγορα τα παράθυρα. Επίσης, κάντε έναν έλεγχο αν λειτουργούν οι αντιστάσεις στο πίσω παρμπρίζ. Στην αγορά πωλούνται και ειδικά σπρέι που εμποδίζουν το θάμπωμα
  9. Φώτα ομίχλης:Ελέγξτε αν ανάβουν τα φώτα ομίχλης, τόσο τα εμπρός (αν διαθέτει το αυτοκίνητο) όσο και το πίσω που υπάρχει σε όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως. Σε καιρικές συνθήκες όπου επικρατεί ομίχλη ή έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση αν δεν λειτουργεί το πίσω φως ομίχλης, οι οδηγοί που ακολουθούν δεν βλέπουν αν υπάρχει άλλο προπορευόμενο όχημα.
  10. Τσιμούχες αμαξώματος:Η αντικατάσταση ή επιδιόρθωση οποιασδήποτε σκισμένης ή κομμένης τσιμούχας θα πρέπει να έχει γίνει προτού μπει για τα καλά ο χειμώνας. Η εισροή νερού από ένα παράθυρο ή μια πόρτα με χαλασμένη τσιμούχα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από μούχλα μέχρι ηλεκτρικές δυσλειτουργίες. Καλό είναι να ενυδατώνονται δύο φορές τον χρόνο με ειδικά προϊόντα ή απλά με βαζελίνη.